Åren 2007-2021 var jag internationell sekreterare i Tro och solidaritet, ett av fem sidoförbund inom Socialdemokraterna. Tro och solidaritet har ett omfattande internationellt arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter på flera kontinenter. Jag har under min tid som internationell sekreterare drivit och startat många samarbeten, samtal, utvecklingsarbete runt om i världen. Nedan följer ett axplock av detta arbete.
Samarbete med organisationen GEAD i östra Demokratiska republiken Kongo åren 2007-2009. GEAD (Groupe D'étude et D’action pour uns developpment bien defini) stöttar kvinnor som våldtagits i kriget om Kongos enorma naturtillgångar: kobolt, coltan, tenn, diamanter, koppar, guld. Gruvbolag gav unga män utan jobb eller utbildning amfetamin och en kalashnikov med uppgiften att skydda smugglingen av mineraler. Det är trasiga unga män som våldtar och begår sexuella övergrepp mot kvinnor. GEAD stöttar våldtagna kvinnor att orka återvända till livet. De stöttar även unga killar att skaffa sig utbildning och arbete. Arbetet finansierades av Sida via Palmecentret.
Samarbete med demokratiaktivister i Egypten under arabiska våren. Den 25 januari 2011 demonstrerade miljoner människor över hela Egypten mot diktaturen. Dagen var väl vald. Den 25 januari är polisernas helgdag i Egypten.
Åren 2011-2015 gjorde vi i samarbete med Civitas Institute i Gaza en demokratiskola för aktivister i arabiska våren. Den fick namnet Civitas Academy och gjordes i Jordanien, Egypten, Gaza och i Tunisien. Skolan finansierades av Sida via Palmecentret.
Civitas Academy initierades av Civitas Institute i Gaza 2011. Den startade i Amman i december 2013 och fram till 2015 genomfördes den i flera länder i Mellanöstern. Ovan ser ni från vänster till höger:
År 2008 besöktes Israel och det ingick besök i Knesset, Israels parlament. På bilden syns Member of Knesset Colette Avital och Marie Granlund (s), ledamot i svenska riksdagen. Jag organiserade resan som del i mitt arbete.
Under åren 2010-2012 samarbetade Tro och solidaritet med False Bay College, Capetown, Sydafrika. Detta samarbete gjordes ihop med dåvarande Lidingö folkhögskola i Stockholm planerades för en yrkesskola i Kaylitsha, en av Sydafrikas största kåkstäder. Projektet finansierades av Sida via Palmecentret.
Bokhandlare Åbergs skyltfönster med antisemitisk propaganda, Stockholm 1941. Bildkälla: ARAB. Foto: Morgontidningen. Bild från Levande historia.
Åren 2013 - 2018 arbetade Tro och solidaritet mot antisemitism och mot islamofobi i Malmö och i Sveriges riksdag. I samarbete med en styrelseledamot ledde jag arbetet. Arbetet gjordes till en början i samarbete mellan representanter för Judiska församlingen i Malmö , Svenska kyrkan i Malmö, Muslimska församlingen i Malmö, ABF i Skåne och Socialdemokraternas partidistrikt i Skåne.
Arbetets senare del gjordes i Riksdagen. Då deltog Judiska centralrådet, Sveriges Muslimska Råd, Svenska kyrkan och ABF på nationell nivå. Jag var arbetets sekreterare vilket innebar att planera arbetet i samarbete med riksdagsledamot från Socialdemokraterna.
Läs mer om det arbete vi gjorde mot antisemitism och islamofobi i min text: Utrikespolitiken prövas i Malmö, publicerad i Bjereld, Ulf (2016): Framtidsarvet - svensk utrikespolitik trettio år efter Olof Palmes död, Bokförlaget Korpen.
År 2008 gjorde Tro och solidaritet en resa till Israel och Palestina. Med på resan deltog tio ledamöter i Sveriges riksdag. På bilden ses den palestinske politikern Mustafa Barghouti i Ramallah, på Västbanken, och Berit Andnor (s), ledamot i riksdagen.
Besök i Deganya hos Shay Shoshani, Israels Labour-parti. Deganya är Israels första kibbutz.
År 2010 deltog jag i den första konvoj av fartyg som organiserades av Ship to Gaza. Det var sex fartyg som i maj-juni reste över Medelhavet mot Gaza med målet att bryta blockaden av Gaza. På internationellt vatten bordade Israels armé de sex fartygen. Alla passagerare fängslades i Israel och deporterades. Under vintern åren 2010-2011 besökte jag omkring 40 föreningar och skolor runt om Sverige som ville höra berättelsen om Ship to Gaza.
Lyssna på berättelsen om Ship to Gaza i P3 Dokumentär “Ship to Gaza och dramat på Medelhavet”.
Samarbete och analys av bistånd tillsammans med Action Aid i Ghana. På bilden Joe Frans, kollega inom Tro och Solidaritet och tidigare ledamot i Sveriges riksdag.
Våren 2011 organiserade jag en Fact finding resa till Kairo för att studera den Arabiska våren. Under arabiska våren demonstrerade miljoner människor emot diktaturen i flera arabiska länder. I Kairo samarbetade muslimer och kristna i Egypten mot diktaturen och för demokrati.